Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μια φορά κι έναν καιρό...

σε ένα βροχερό νησί γεμάτο βουρλισμένους υπήρχε ένα τμήμα, το Τουξουγουμουδού. Για να περάσεις σε αυτό το τμήμα έπρεπε να διαβάσεις, να κουραστείς και να δώσεις πολλά λεφτά σε φροντιστήρια για να βγάλεις 19.500 μόρια. Έρχεσαι λοιπόν στο νησί περιμένοντας να μπεις στη σχολή που πάντα ονειρευόσουν και να βγεις διερμηνέας του Ολάντ και της Μέρκελ. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα που αντιμετωπίζεις είναι λίγο διαφορετική.                     
 Τα προβλήματα ξεκινούν όταν δεν ξέρεις πού θα μείνεις. Κανείς δεν σου λέει αν, πού και πώς θα στεγαστείς και καταλήγεις να ψάχνεις τελευταία στιγμή για σπίτι, ενώ το καλύτερο που θα βρεις θα έχει μουχλιασμένους τοίχους και υδραυλικά από την εποχή του Καποδίστρια. Φιλική φοιτητική τιμή μόνο 350€ (χωρίς απόδειξη). Εξουθενωμένος από το τρέξιμο πηγαίνεις στη Φοιτητική Λέσχη για να αντιμετωπίσεις… τον Εφιάλτη στην Κουζίνα. Το μενού περιλαμβάνει πάντα λασπωμένα μακαρόνια, ρύζι και σαλάτα εποχής (περιλαμβάνει ό,τι απέμεινε από τις προηγούμενες εποχές). Την ψυχαγωγία σας αναλαμβάνουν και χίλια περιστέρια που χέζουν τα τραπέζια (λα λα λα)!




(Οι καθημερινοί πελάτες της λέσχης)

Τη δυσπεψία της μαγειρικής σόδας ξεπερνάς ταξιδεύοντας από κτήριο σε κτήριο για να πας στο μάθημα. Όταν επιτέλους βρεις το Ionian Campus, θα διαπιστώσεις ότι δεν θα μάθεις ποτέ Ολλανδικά, ενώ αν είσαι της Γερμανικής, της Ισπανικής ή της Διερμηνείας θα έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο. Ίσως και να προλάβεις να πιάσεις στα χέρια σου κάποια βιβλία, πριν μπούμε στην εποχή του pdf. Όταν φτάσεις τέταρτο έτος και έχεις μαζέψει τις μονάδες για το εξάμηνο, πρέπει να αρχίσεις να μαζεύεις και τα λεφτά για να πας.                                               
Αν αναρωτιέσαι ποιοί είναι οι υπεύθυνοι για όλα τα προηγούμενα, είναι οι ίδιοι που έφτασαν τη χώρα εδώ που είναι. Όπως ξέρεις, τα περισσότερα χρήματα κόβονται από την υγεία και την παιδεία, οπότε όλα τα προβλήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου ξεκινούν από την υποχρηματοδότησή του. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η στάση της Πρυτανικής Αρχής μας (Σαλή, Κάτσιος, Καλδή), με την Πρύτανη (Σαλή) να είναι υποψήφια με τη Ν.Δ. και να στηρίζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της στάσης της είναι πως μες στο καλοκαίρι κάλεσε την αστυνομία να εκκενώσει το Στέκι Φοιτητών, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο και αρνούμενη κάθε διάλογο με τους φοιτητές. Το Στέκι Φοιτητών ήταν ένας αυτοδιαχειριζόμενος και αχρωμάτιστος χώρος ελεύθερης έκφρασης που φιλοξενούσε φοιτητικές δραστηριότητες σε αχρησιμοποίητη αίθουσα του πανεπιστημίου.                   




(φοιτητές δίνουν ζωή σε μια σκονισμένη, αχρησιμοποίητη αίθουσα του Πανεπιστημίου, δημιουργώντας το Στέκι Φοιτητών)

Σ’ αυτό το κλίμα της έντονης σύγκρουσης, κανείς δε μπορεί να μείνει αμέτοχος. Η παράταξη της ΠΑΣΠ, φερέφωνο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, αποπολιτικοποιεί και ψαρεύει ψήφους δίνοντας σημειώσεις, κάνοντας πάρτι και παρέχοντας «φιλίες». Από την άλλη, από πέρσι έχει δημιουργηθεί στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. ένας πυρήνας φοιτητών χωρίς κομματικά συμφέροντα και καθορισμένη πολιτική γραμμή που παλεύει και διοργανώνει δράσεις διεκδικώντας τα αυτονόητα. Γνωριστήκαμε καλύτερα και είδαμε ότι πέρα από ορισμένες διαφορές έχουμε το ίδιο συμφέρον και μπορούμε να παλέψουμε ενωμένοι.  Η στάση μας συνδιαμορφώνεται στις συνελεύσεις μας, όπου όλοι συζητούμε ως ίσος προς ίσο. Πιστεύουμε όμως πως για να αλλάξει κάτι χρειάζεται μαζικότητα, γι’ αυτό και επιδιώκουμε συνεργασίες με άλλους φοιτητές, εργαζόμενους και άλλα κομμάτια της κοινωνίας.  



(συζήτηση με καθηγητές του Ι.Π. για τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ)

 
Θεωρούμε υποχρέωσή μας οι πρωτοετείς φοιτητές να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα προβλήματα του πανεπιστημίου από την στιγμή που πατούν το πόδι τους σε αυτό, και εκεί αποσκοπούμε με το χιουμοριστικό κείμενο που κρατάς στα χέρια σου. Σίγουρα όμως δεν είναι όλα μαύρα. Όσο έχουμε καθηγητές που μας κάνουν μάθημα για 100€ το μήνα χαμογελώντας, όσο μας βγάζουν για μάθημα στην ηλιόλουστη Σπιανάδα, όσο γνωρίζουμε παιδιά που ονειρεύονται και δεν τα παρατάνε, όσο βλέπουμε ότι οι προσπάθειές μας έχουν αποτέλεσμα, είμαστε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε να παλεύουμε. Όταν μπήκαμε στο πανεπιστήμιο, δεν φανταζόμασταν ότι θα ασχολούμασταν με αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε όσα μας αξίζουν είναι ο αγώνας.



ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΑΣΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ
Blog: fasma-txgmd.blogspot.com
 Μail: fasma.txgmd@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.