Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Πλαίσιο Συντονιστικού

Στην Γενική Συνέλευση Σ.Φ. Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. την Παρασκευή 7/9 το παρακάτω πλαίσιο του Συντονιστικού Φοιτητών Ι.Π. πήρε 28 ψήφους, έναντι 11 της ΠΑΣΠ και 5 του ΜΑΣ.


Όταν η εκμετάλλευση γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον
Δύο χρόνια μετά την έλευση του Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της κρίσης του συστήματος βαραίνουν όλο και περισσότερο τα οικονομικά χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας. Στις τελευταίες εκλογές ένα τμήμα τους στράφηκε προς το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ως μία δήθεν αντισυστημική λύση, επηρεασμένος από την προπαγάνδα των ΜΜΕ που παρουσιάζουν τους μετανάστες σαν τη βασική αιτία όλων των προβλημάτων. Επιπλέον, με όπλο την τρομοκρατία η τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Για να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα, περικόπτονται μισθοί, συντάξεις, διαλύεται εντελώς το κράτος πρόνοιας, εκποιείται η δημόσια περιουσία κ.ά. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τις συνθήκες για την πλήρη κατάργηση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ψηφίζεται μέσα στο καλοκαίρι ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει το πνεύμα του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου και έχει μοναδικό σκοπό την ευκολότερη εφαρμογή του, ούτως ώστε να αποφευχθεί η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

-Τι προβλέπουν τα μέτρα για το πανεπιστήμιο;
·       Κατακόρυφη πτώση των προϋπολογισμών για Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι., με επιπτώσεις στις φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα), στις συμβάσεις καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων κ.ά.
·       Συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών ατόμων στη διοίκηση, με στόχο την εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων και όχι της πανεπιστημιακής κοινότητας. Λόγω της υποχρηματοδότησης το κάθε ίδρυμα αναγκάζεται να στραφεί σε ιδιωτικούς πόρους.
·       Ανοίγει ο δρόμος για επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά, πρωτίστως για όσους έχουν ξεπεράσει την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης αλλά και για την κανονική διάρκεια φοίτησης ανά περιπτώσεις.
·       Σχεδίαση πανεπιστημιακού «Καλλικράτη» με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων κυρίως περιφεριακών ιδρυμάτων.
·       Οριστική κατάργηση του ασύλου, και επέμβαση κατασταλτικών δυνάμεων στους χώρους του πανεπιστημίου. Το άσυλο είναι λαϊκό κεκτημένο των αγώνων και πυρήνας κοινωνικής αντίστασης· όχι κυβερνητική παραχώρηση.
·       Περιορισμός της φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα συνδιοίκησης.
·       Εξαγγελίες τις κυβέρνησης για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων από τον εαρινό εξάμηνο.

-Τι γίνεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο;
Ο προϋπολογισμός του Ι.Π. έχει μειωθεί δραματικά, με εμφανή τον κίνδυνο συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων του. Η στέγαση των φοιτητών παραμένει αβέβαιη, τόσο για το Σεπτέμβρη όσο και για το υπόλοιπο έτος. Η λέσχη είναι ανοιχτή με παράταση της ήδη παράνομης σύμβασης, ενώ η πρόταση για δημόσια λέσχη της Επιτροπής Σίτισης πετάχτηκε στα σκουπίδια από την πρυτανική αρχή, χωρίς καν να διερευνηθεί, καθώς η δεύτερη ενέδωσε στους εκβιασμούς του αναδόχου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το καλοκαίρι η πρυτανική αρχή παραβιάζοντας το άσυλο κάλεσε την αστυνομία και εκκένωσε το Στέκι Φοιτητών, ένα αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα σε αχρησιμοποίητη αίθουσα του Πανεπιστημίου. Αποτελεί μόνο μια από τις δεκάδες περιπτώσεις, το τελευταίο διάστημα, καταστολής χώρων ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών, αλλά και εισβολής στο χώρο του ασύλου από το κράτος.

-Για τι αγωνιζόμαστε:
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, καμία σκέψη για δίδακτρα.
  • Ανατροπή του νόμου Αρβανιτόπουλου και όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών νόμων.
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα και συγγράμματα για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.
  • Έξω οι ιδιώτες από τα Πανεπιστήμια.
  • Επίλυση του κτηριακού προβλήματος με αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου.
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο.
  • Όλες οι αποφάσεις να παίρνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων.
  • Δημιουργία Πανσπουδαστικού-Πανεργατικού Συντονιστικού

-Συγκεκριμένα για το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. διεκδικούμε:
  • Να βρεθεί άμεσα λύση στο κτιριακό πρόβλημα του τμήματος, ώστε να μπορούν να διεξάγονται ομαλά τα μαθήματα με βάση τις ανάγκες του τμήματος και με όλον τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Να μην μεταφερθεί η βιβλιοθήκη των λεξικών του τμήματος στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση οι φοιτητές στα λεξικά της σχολής.
  • Να προσληφθούν καθηγητές με ικανοποιητικό μισθό, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα σε όλες τις κατευθύνσεις του τμήματος (μετάφρασης, διερμηνείας και ισπανικής).
  • Να δοθούν από το Υπουργείο όλα τα απαραίτητα χρήματα, για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών που θα πάνε εξάμηνο εξωτερικού και να υπάρξει σωστή ενημέρωση από τις διοικητικές αρχές του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ

Καλούμε σε συνέλευση του Συντονιστικού Φοιτητών/Καθηγητών/Εργαζομένων στις 20.00 την Παρασκευή  7/9 στο Τ.ΗΧ.ΕΙ. και σε πορεία διαμαρτυρίας με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία την Παρασκευή 7/9 στις 18.00 στο Ιστορικό.

Ορισμός επόμενης Γενικής Συνέλευσης Σ.Φ. Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. την Παρασκευή  14/9, ώρα 17.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Συντονιστικό Φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.