Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή Συλλόγου Φοιτητών Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. προς Δήμαρχο Κέρκυρας για το κτηριακό




Προς: Δήμαρχο Κέρκυρας
Κονοποίηση:  Αντιδήμαρχο Κέρκυρας
Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
                        Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου


Ως Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή, με σκοπό να σας γνωστοποιήσουμε το πρόβλημά μας και να ζητήσουμε τη βοήθειά σας για την άμεση επίλυσή του.
Από την ίδρυσή του, το 1984 ως ΚΕΜΕΔΙ, κι ύστερα το 1986 ως Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ., το τμήμα δε στεγαζόταν ποτέ σε δικό του κτήριο. Αντ’αυτού η Διοίκηση του Πανεπιστημίου μίσθωνε ιδιωτικά κτήρια, δύο στο σύνολο, δίνοντας μηνιαίως ένα πολύ υψηλό ποσό, προκειμένου να καλύπτονται οι ακαδημαϊκές και ερευνητικές ανάγκες του τμήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι, αν και στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί στο τμήμα το κτήριο του Βρετανικού Νοσοκομείου μέσα στο Παλαιό Φρούριο και είχε αγοραστεί οικόπεδο εντός της πόλης για την ανέγερση κτηρίου, κανένα από τα δύο δεν αξιοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.
Μέχρι πρόσφατα στεγαζόμασταν στα κτήρια του Πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου (Ριζοσπαστών Βουλευτών 1) και Καλυψώ (περιοχή τένις), ενώ το μόνο δικό μας κτήριο το Μέγαρο Καποδίστρια είναι ακατάλληλο για μαθήματα. Ωστόσο, εν μέσω καλοκαιριού και εντελώς απροειδοποίητα, η Πρυτανική Αρχή (η Πρύτανης Αναστασία Σαλή-Παπασαλή και οι Αντιπρυτάνεις Μιράντα Καλδή και Σταύρος Κάτσιος) τερμάτισε τη σύμβαση μίσθωσης με τα παραπάνω κτήρια και αποφάσισε ότι στο εξής το τμήμα θα στεγάζεται στα κτήρια Ιπποκράτης και Ασκληπιός στο χώρο του Ψυχιατρείου. Η απόφαση αυτή πάρθηκε εν αγνοία φοιτητών και καθηγητών του τμήματος και προφανώς χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση των κτηρίων αυτών, ως άμεση συνέπεια του κουρέματος των ομολόγων και της υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου.
Έχοντας επισκεφτεί τα κτήρια θα θέλαμε να σας δώσουμε μια πιο σαφή εικόνα της κατάστασής τους. Αρχικά, τα κτήρια στερούνται θέρμανσης και ψύξης, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Ακόμη, η χωρητικότητα των κτηρίων αυτών δεν αντιστοιχεί στις ακαδημαϊκές ανάγκες μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η  χωρητικότητα της μεγαλύτερης αίθουσας είναι 60 άτομα, ενώ οι εισακτέοι ανά έτος φτάνουν τους 120. Όσο για τις υπόλοιπες αίθουσες, χωράνε περίπου 20 άτομα. Είναι φανερό λοιπόν ότι το πρόβλημα είναι ζωτικής σημασίας, διότι δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες των φοιτητών. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η έσχατη κατάσταση των κτηρίων, καθώς σε μερικά σημεία λείπει ακόμη και το ταβάνι. Επομένως, δεν πρόκειται για ορθολογική οικονομική διαχείριση, αλλά για υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας και χλευασμού ενός ολόκληρου τμήματος.
Δεδομένης της κατάστασης και της πλήρους αδιαφορίας της Πρυτανικής Αρχής για τα προβλήματά μας, ζητούμε τη βοήθειά σας, αναγνωρίζοντας ότι είστε ο πλέον αρμόδιος για την εύρεση κάποιου δημόσιου κτηρίου, που θα καλύπτει επαρκώς και μόνιμα τις ανάγκες μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι αναγνωρίζετε τη σημασία και την προσφορά του τμήματός μας στην τοπική κοινωνία, τόσο από πολιτιστική όσο και από οικονομική άποψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κερκυραϊκή κοινωνία δέχθηκε με ενθουσιασμό την ίδρυση του τμήματος, το οποίο, μάλιστα, είναι και μοναδικό στην Ελλάδα.
Γι’αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε επάξια στο αίτημά μας, για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμισή του αλλά και το μελλοντικό του κλείσιμο, που θα έπληττε σημαντικά όχι μόνο εμάς αλλά και την οικονομική ευημερία της Κέρκυρας. Δεδομένου ότι 1η Οκτωβρίου ξεκινά επίσημα το χειμερινό εξάμηνο, περιμένουμε μια άμεση απάντηση και διευθέτηση του προβλήματός μας.
Σύλλογος Φοιτητών Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.