Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ"

(Το παρακάτω πλαίσιο του Φάσματος ψηφίστηκε με 47 ψήφους υπέρ και 1 λευκό από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. την Παρασκευή 23/11)




Θεωρούμε το Πανεπιστήμιο χώρο ελεύθερης έρευνας και αμφισβήτησης, αναζήτησης και παραγωγής της γνώσης,  ανάπτυξης της συνείδησης και της κριτικής σκέψης. Ωστόσο, μέσα στο ακραία νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της εποχής μας το Πανεπιστήμιο απομακρύνεται από αυτή την κατεύθυνση, τόσο θεωρητικά με μαθήματα συγκεκριμένης ιδεολογικής στόχευσης όπως «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», όσο και πρακτικά με με τη μεθοδευμένη επιχειρηματικοποίησή του.
Μπορεί ο νόμος – πλαίσιο για την παιδεία που βάζει απροκάλυπτα τους ιδιώτες μέσα στα Πανεπιστήμια να μην έχει εφαρμοστεί πλήρως λόγω της αντίστασης του φοιτητικού κινήματος, αλλά η «επιχειρηματικοποίηση», με την έννοια ότι το Πανεπιστήμιο λειτουργεί με όρους επιχείρησης έχει ήδη ξεκινήσει. Το εξοργιστικό είναι ότι τέτοιες λογικές δεν μεθοδεύονται μόνο από τους επιχειρηματιές και τα εκτελεστικά τους όργανα, δηλαδή το Υπουργείο και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά ακόμα και από φοιτητές!
Πιο συγκεκριμένα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δηλαδή η παράταξη της ΠΑΣΠ, πρότειναν οι φοιτητές να κάνουν «εθελοντικές» μεταφράσεις στο πλαίσιο της πρακτικής για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς, ούτως ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας και να μαζευτούν χρήματα για το εξάμηνο εξωτερικού.
Προφανώς και αυτή η πρόταση, η οποία πέρασε με ψιλά γράμματα από την προηγούμενη γενική συνέλευση, δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιφυλάσσουν. Απαιτούμε η χρηματοδότηση του υποχρεωτικού εξαμήνου εξωτερικού από το Υπουργείο να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών. Πρέπει να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας συλλογικά και να μην αφήσουμε την ανταγωνιστικότητα να πάρει τη θέση της αλληλεγγύης.

ΦΑΣΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.