Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Σχέδιο «Αθηνά» : Ταξίδι χωρίς επιστροφή για το ελληνικό πανεπιστήμιο



Είμαστε στα πρόθυρα εφαρμογής του Σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στην Ελλάδα. Τμήματα συγχωνεύονται, ακόμα και καταργούνται. Θεωρείται δεδομένο πως με την εφαρμογή του σχεδίου θα μπει άμεσο λουκέτο σε 150 τμήματα εντός του 2013. Στόχος δεν είναι ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και η βελτίωση των ακαδημαϊκών συνθηκών όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.                      
 Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την πολιτική είναι ξεκάθαρα οικονομικοί και ακολουθούν πιστά τις επιταγές της τρόικας για περικοπές στον δημόσιο τομέα. Είναι αυτονόητο πως το σχέδιο «Αθηνά» δεν στοχεύει στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και δεν θα οδηγήσει σε πρόοδο των γραμμάτων και των τεχνών, στην ανάπτυξη της έρευνας, στην προώθηση της γνώσης. Τμήματα και Πανεπιστήμια θα πετσοκόβονται και θα σβήνονται απ’ το χάρτη χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, στο βωμό της αποπληρωμής του χρέους και την ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα δεν θα είναι αναίμακτες, αλλά συνοδεύονται από απολύσεις προσωπικού στα πανεπιστήμια. Δηλαδή δεν πρόκειται για μια απλή μεταφορά του Πανεπιστημίου και του ανθρώπινου δυναμικού που το απαρτίζει (διοικητικοί υπάλληλοι, καθηγητές, φοιτητές), αλλά προφανώς κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα προκύψουν και απώλειες. Ήδη δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους, όπως ορίζει το Μεσοπρόθεσμο, με το πάτημα ενός “delete”.                                                                                  
Είναι το λιγότερο αφελές να πιστεύουμε πως την ώρα που το Σχέδιο «Αθηνά» τίθεται σε εφαρμογή, σε πλήρη σύμπνοια με το Μνημόνιο και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για τη διάσωση της καπιταλιστικής χρήσης και την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα πληρώσουμε, με αποτέλεσμα τμήματα και πανεπιστήμια να καταργούνται, διοικητικοί υπάλληλοι και καθηγητές να πετάγονται στο δρόμο, οι φοιτητές θα μείνουν ανεπηρέαστοι, στη θέση τους. Αν αφήσουμε το Σχέδιο «Αθηνά», τον νόμο Αρβανιτόπουλου και την ευρύτερη πολιτική χωρίς απάντηση και οργανωμένο μέτωπο, δεν θα έχουμε θέση στο αυριανό πανεπιστήμιο που σχεδιάζουν για λίγους, εκλεκτούς και υπάκοους. Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε απέναντι σε οποιαδήποτε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και ιδρυμάτων που προωθείται με αυτή τη λογική και καταδικάζουμε απερίφραστα το Σχέδιο «Αθηνά» που καταστρέφει το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο στο βωμό της αγοράς.


ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΑΕΙ – ΤΕΙ
ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ


ΦΑΣΜΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.