Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ! ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΥΑΛΑ;

Ζούμε σε μια ιδιαιτέρως οριακή περίοδο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Εν έτει 2012, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κατάργησης κεκτημένων δεκαετιών, επιχειρείται η ριζική αλλαγή του χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης, με στόχο τη βίαια αλλαγή του DNA της κοινωνίας. Στη θέση της συλλογικότητας πρέπει να μπει η ατομικότητα, στη θέση της αλληλεγγύης ο ανταγωνισμός, στη θέση της αμφισβήτησης η υποταγή.


Η απάντησή μας σε όλα αυτά πρέπει να είναι μαζική και οργανωμένη. Κανείς δεν έχει μια εύκολη, έτοιμη λύση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Την απάντηση πρέπει να τη συνδιαμορφώσουμε όλοι όσοι δε συμβιβαζόμαστε με την τρέχουσα κατάσταση και αντιστεκόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο.
Αρνούμαστε να δεχθούμε ότι η δημοκρατία περιορίζεται στα όρια του Διοικητικού Συμβουλίου και των παρατάξεων που το απαρτίζουν. Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο του Φοιτητικού Συλλόγου, αλλά και πραγματικό πεδίο άμεσης δημοκρατίας, όπου όλοι συμμετέχουμε ως ίσοι, διαμορφώνουμε πολιτική συνείδηση και παίρνουμε αποφάσεις για όσα μας αφορούν. Τη στιγμή που μας αφαιρείται το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, τη στιγμή που η κατάσταση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Μεταφραστικό συγκεκριμένα έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε είναι οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και η λήψη συγκρουσιακών αποφάσεων.

Η συχνή πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. έχει δείξει ότι ενοχλεί την πασπ. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας σχετικά με αυτές, μιλώντας για τους «300», τους «μπάχαλους», τους «νεάτερνταλ», τους «παρακρατικούς», τους «γνωστούς – άγνωστους», τους «ζουλού» που κουβαλούν καδρόνια και σπέρνουν τον πανικό στο πέρασμά τους! Όποιος έχει κλείσει τα αυτιά του σε αυτή τη γελοία προπαγάνδα και έχει συμμετάσχει έστω σε μια Γενική Συνέλευση θα έχει διαπιστώσει ότι ελλείψει οποιουδήποτε πολιτικού επιχειρήματος ο περιοδεύων θίασος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτός που προκαλεί τα μπάχαλα και τον αποπροσανατολισμό στις Γενικές Συνελεύσεις, μετατρέποντάς τες σε μεσημεριανά πάνελ.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να εστιάσουμε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. της 15ης Νοεμβρίου. Η Συνέλευση αυτή ξεκίνησε με 59 άτομα, τα οποία αυξήθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκειά της. Το απαράδεκτο είναι ότι τη στιγμή της ψήφισης των πλαισίων κατέφθασαν γύρω στα 30 άτομα, τα οποία ψήφισαν χωρίς να έχουν ακούσει ούτε μια λέξη στη Συνέλευση, με αποτέλεσμα στο τέλος ο αριθμός των ψηφοφόρων να είναι 163 άτομα! Προφανώς η παράταξη του ΠΑΣΟΚ φοβούμενη ότι για μια ακόμα φορά θα καταποντιστεί, τρομοκράτησε τους φοιτητές πως θα χάσουν το εξάμηνό τους και τους έφερε να ψηφίσουν κατά της κατάληψης.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, τόσο από άποψη δημοκρατίας όσο και από άποψη ηθικής. Πρέπει οι φοιτητές να βάλουν ένα τέλος στην παραγωγή αποπολιτικοποιημένων μαζών από τις παρατάξεις του πασοκ και της νέας δημοκρατίας. Είναι αδιανόητο άτομα δεκαοχτώ χρονών να δέχονται να γίνονται πρόβατα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και το στρατόπεδο στο οποίο ανήκουν. Δεν είναι απλά ψήφοι, όπως τους θεωρούν οι παρατάξεις στις οποίες ανήκουν. Μπορούν να έχουν όποια άποψη θέλουν, όμως αν θέλουν να σέβονται πρώτα απ’ όλα τον εαυτό τους και έπειτα να γίνονται σεβαστοί από τους υπόλοιπους, η άποψη αυτή πρέπει να είναι αποτέλεσμα ζύμωσης, να συνοδεύεται από επιχειρήματα και να επιδέχεται κριτικής ή ακόμα και αναίρεσης στα πλαίσια του διαλόγου. Δεν ζητάμε από κανέναν να συμφωνήσει μαζί μας, να ταχθεί κατά του νόμου ή να ψηφίσει υπέρ της κατάληψης. Θεωρούμε ωστόσο αυτονόητο οποιοσδήποτε ψηφίζει στη Συνέλευση, δηλαδή συναποφασίζει για τις τύχες όλων μας, να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και να αποφασίζει συνειδητά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι ο νόμος για τα Πανεπιστήμια ή οι ξεπουλημένες κομματικές νεολαίες. Είναι η αδιαφορία ενός μέρους των φοιτητών. Έχουμε τη δύναμη να να αλλάξουμε πολλά, αρκεί πρώτα να το καταλάβουμε.

ΦΑΣΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.