Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Λεφτά υπάρχουν!

Η καταγγελία του Φάσματος για τις άσκοπες δαπάνες της πρυτανικής αρχής ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σύλλογο Φοιτητών Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας 1/10 και αποφασίστηκε να μοιραστεί σε μοιραστική - μικροφωνική του Συλλόγου Φοιτητών την Πέμπτη 4/10 στην Πλατεία Γεωργάκη, ώρα 17.00.


Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο λόγω της υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, όπως περικοπές στη δωρεάν σίτιση και στέγαση και ελλείψεις σε καθηγητές. Το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. δεν έχει δικό του κτήριο, οι κατευθύνσεις Διερμηνείας και Ισπανικής είναι έτοιμες να καταργηθούν, οι φοιτητές φεύγουν για το υποχρεωτικό εξάμηνο εξωτερικού με χρήματα που δεν καλύπτουν ούτε τη στέγασή τους. Ωστόσο, η υποχρηματοδότηση δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Κοιτώντας τις αναρτημένες αποφάσεις στο πρόγραμμα Διαύγεια, βλέπουμε πως η ανικανότητα και η αδιαφορία της Πρυτανικής Αρχής του Ιονίου Πανεπιστημίου (Σαλή – Παπασαλή, Κάτσιος, Καλδή) χειροτερεύουν την κατάσταση.

Εν μέσω κρίσης, η υποψήφια στο Συμβούλιο Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία Σαλή – Παπασαλή ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει ομιλία του Σαμαρά, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου με 5.000€.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον που δείχνει η πρυτανεία για τον αθλητισμό, με το αζημίωτο βέβαια! Για συμμετοχή σε αγώνες ιστοπλοίας δόθηκαν 2.450€ και για συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σάλας 3.685€.

Επίσης, γίνονται αδικαιολόγητες δαπάνες για την ορκομωσία των φοιτητών. Ενδεικτικά στις ορκωμοσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 6-7/12/2011 και 22/5/2012 δόθηκαν συνολικά 1.400€ για γεύματα και μετακινήσεις προσκεκλημένων καθηγητών.

Ο αντιπρύτανης οικονομικών Σταύρος Κάτσιος είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος ΔΑΣΤΑ (Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας), φορέα που προωθεί την επιχειρηματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια, για το οποίο δόθηκαν 8.000€. Επίσης, αρχές καλοκαιριού ιδρύθηκε η οργάνωση «Φίλοι του Ιονίου Πανεπιστημίου» με στόχο να συμβάλλει στην «οικονομική του ευρωστία». Ο αντιπρύτανης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της εισόδου των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια και το δείχνει με κάθε τρόπο. Σε όλα τα τμήματα του Ι.Π. διδάσκεται το μάθημα «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», ενώ δε διδάσκονται βασικά μαθήματα.

Η Πρυτανική Αρχή επικαλούμενη την κρίση προέβη σε μονομερή λύση εκμίσθωσης της Βιβλιοθήκης του Τ.Α.Β., του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου και του κτηρίου Καλυψώ. Βέβαια, η μονομερής εκμίσθωση συνεπάγεται πρόστιμο από τον ιδιώτη, επειδή δεν ειδοποιήθηκε. Αυτές οι απερίσκεπτες ενέργειες επιβαρρύνουν τον ήδη χαμηλό προϋπολογισμό του πανεπιστημίου.

Από την προηγούμενη Πρυτανική Αρχή είχαν δοθεί 15.000€ για τον εξοπλισμό του τμήματος Ασιατικών Σπουδών, στο κτήριο Ιπποκράτης στο παλιό ψυχιατρείο. Μετά τη λύση της εκμίσθωσης του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Καλυψώ, μεταφερθήκαμε στα κτήρια Ιπποκράτης και Ασκληπιός, για να αντικρύσουμε την παντελή έλλειψη εξοπλισμού και επίπλων. Επίσης, διαπιστώσαμε πως η «πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα βιβλιοθήκης Ασιατικών Σπουδών» υπήρχε μόνο στα χαρτιά της Πρυτανείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλες αυτές οι σημαντικές αποφάσεις για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εγκρίνονται από τα Πρυτανικά Συμβούλια (που αποτελούνται μόνο από τους Σαλή, Κάτσιο, Καλδή) που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ πραγματοποίησαν ελάχιστες Συγκλήτους (που αποτελούνται και από καθηγητές και φοιτητές όλων των τμημάτων) κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ακόμη, όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα που συζητήθηκαν στα Πρυτανικά Συμβούλια στις 30/7,8/8,22/8 ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης.

Μεγάλη πρόκληση είναι η «τροποποίηση συλλογικών αποφάσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων» που έγινε στις 22/8. Η πρώτη συλλογική απόφαση προέβλεπε δαπάνη 50.000€ για τη μελέτη αποκατάστασης του Μεγάρου Καποδίστρια (κτιρίου του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.) και 150.000€ για την επισκευή και τη συντήρηση κτηρίων του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μετά την τροποποίηση που αποφάσισε το Πρυτανικό Συμβούλιο, για τη συντήρηση κτηρίων του Ι.Π. δόθηκαν 199.500€, ενώ για την αποκατάσταση του Μεγάρου Καποδίστρια έμειναν μόλις 500€! Πρόκειται για χλευασμό του τμήματος, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως τα κτήρια του Πανεπιστημίου δεν χρειάζοναι επισκευές του ύψους των 199.500€, ενώ το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. δεν έχει καν δικό του κτήριο και το Μέγαρο Καποδίστρια είναι σε άθλια κατάσταση!

Τέλος, ενώ κανένα τμήμα δεν αντιμετώπιζε ουσιαστικό πρόβλημα με τη βιβλιοθήκη του, αποφασίστηκε δημιουργία Κεντρικής Βιβλιοθήκης, η οποία ξεπερνώντας κατά πολύ τον προϋπολογισμό κόστισε συνολικά 3.182.467€.

Διαβάζοντας τα παραπάνω ποσά και τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκαν, συνειδητοποιούμε το πόσο ασήμαντο είναι το ποσό των 49.000€ που ζητούσε το τμήμα μας πέρσι, για την ομαλή διεξαγωγή του εξαμήνου εξωτερικού.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία αντιλαμβανόμαστε πως ενώ η Πρυτανική Αρχή έχει εκλεγεί για να δώσει λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα, αυτή δημιουργεί περισσότερα, με σοβαρό αντίκτυπο στην επιβίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Ωστόσο, δηλώνουμε πως όσο η Πρυτανεία δρα ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών, θα μας βρίσκει απέναντι της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.