Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

(ΑΡΙΣΤΕΡΟ)ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ 2013!

Το 2012 έγιναν οι πιο συντονισμένες προσπάθειες εφαρμογής του νόμου Αρβανιτόπουλου. Μέχρι τώρα, το ανώτατο όργανο διοίκησης των πανεπιστημίων ήταν η Σύγκλητος, που εκλεγόταν και αποτελούνταν από καθηγητές, φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους. Πλέον, με το νέο νόμο το ανώτατο διοικητικό όργανο είναι το Συμβούλιο Ιδρύματος, στο οποίο συμμετέχουν και εξωτερικά μέλη, δίνοντας τον έλεγχο των ιδρυμάτων σε άτομα από την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Παρακάμπτοντας την ισχυρή αντίσταση της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Ι.Π. εξελέγησαν μέσω της αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και στη συνέχεια, συνεδριάζοντας σε πλήρη αδιαφάνεια εξέλεξαν τα εξωτερικά μέλη. Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ι.Π. εξελέγη ο Παντελής Λαζαρίδης, ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρώην αντιδήμαρχος Βόλου και δύο φορές υποψήφιος βουλευτής.            
                                          
Το ένα σκέλος του νόμου Αρβανιτόπουλου έχει εφαρμοστεί, με τη συγκρότηση των Συμβουλίων σε όλη την Ελλάδα. Το δεύτερο σκέλος, που προγραμματίζεται για μέσα Δεκέμβρη, έχει να κάνει με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους. Αν εφαρμοστεί περίπου 150 τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν στα μηχανογραφικά του 2013 και παράλληλα με τις περικοπές στο δημόσιο διοικητικοί υπάλληλοι και καθηγητές θα πεταχτούν στο δρόμο και φοιτητές δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.                                                          
                                                          
Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως περιφερειακό ίδρυμα, είναι κρίσιμη. Γύρω στους 150 φοιτητές που υπέβαλλαν αίτηση για στέγαση έμειναν στο δρόμο, ενώ οι συνθήκες στέγασης είναι σε πολλές περιπτώσεις άθλιες. Η κατάσταση της σίτισης είναι τραγικές. Οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν 1,5 ευρώ για κάθε γεύμα και το ποσό θα αυξηθεί σε 2 ευρώ με το νέο έτος. Η ποιότητα του γεύματος είναι άθλια, η ποσότητα μικρότερη από το προβλεπόμενο, δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής με περιστέρια να πετούν πάνω απ’  τα τραπέζια και να αφήνουν κουτσουλιές γύρω από τους φοιτητές που τρώνε. Ενώ οι φοιτητές του Ι.Π. υπολογίζονται γύρω στους 1500, η λέσχη χωράει το πολύ 200 φοιτητές. Το κέρδος που βγάζει ο ιδιώτης σε βάρος των φοιτητών όλο και μεγαλώνει, καθώς έπειτα από πρόταση της ΠΑΣΠ το νοίκι που θα πληρώνει για το κτήριο της λέσχης μειώθηκε σε 850 ευρώ. Προφανώς αυτή η πρόταση της ΠΑΣΠ δεν είναι τυχαία, με γνωστή τη διαπλοκή πασπιτών – ιδιώτη, που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί μεγαλοπασπίτες να δουλεύουν στη λέσχη.    

Από την αρχή της χρονιάς δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε. Όταν σπάγαμε τις εκλογές για τα συμβούλια ήμασταν φασίστες. Όταν κάναμε καταλήψεις στις σχολές ήμασταν τεμπέληδες. Όταν κάναμε συνελεύσεις για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα ήμασταν παράνομοι. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, απέναντι σε οποιονδήποτε εκπροσωπεί το σάπιο σύστημα που διαλύει το πανεπιστήμιο και τις ζωές μας. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας  και οργανωθούμε μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις για να χτίσουμε το πανεπιστήμιο και την κοινωνία που θέλουμε.


ΦΑΣΜΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.