Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Σ.Φ. Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.


Καταστατικό Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Μετάφρασης & Διερμηνείας



Άρθρο 1ο

ΕΠΩΝΥΜΙΑ


Ιδρύεται σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Ξένων γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας (ο
«ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»)».

Άρθρο 2ο

ΕΔΡΑ


Έδρα του Συλλόγου είναι η πόλη της Κέρκυρας.

Άρθρο 3ο

ΣΚΟΠΟΙ


Η καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των φοιτητών και η δημιουργία πνεύματος αλληλεγγύης.
Η ανάπτυξη των πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των φοιτητών- μελών του Συλλόγου , όπως επίσης και η συνεργασία δι
ʼαυτόν τον σκοπό με άλλους τοπικούς μορφωτικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Η βελτίωση των συνθηκών σπουδών στην Σχολή και η εξεύρεση λύσεων και η λειτουργία και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοίτησής των.


Άρθρο 4ο

ΜΕΛΗ


Μέλος του Συλλόγου μπορεί να γίνει με αίτησή του κάθε φοιτητή της Σχολής που εργάζεται για την πραγματοποίηση των σκοπών του Συλλόγου , αποδέχεται το Καταστατικό και καταβάλλει στο Ταμείο το δικαίωμα εγγραφής και την εξαμηνιαία συνδρομή του. Η ιδιότητα του μέλους αφαιρείται μετά το τέλος του κύκλου σπουδών της Σχολής και στις ειδικές περιπτώσεις που αναφέρονται σε επόμενο άρθρο. Επίτιμα μέλη , γίνονται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης άτομα που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στο Σύλλογο ή εργάστηκαν για τους ίδιους σκοπούς. Τα επίτιμα μέλη στερούνται του δικαιώματος ψήφου, να εκλέγουν και να εκλέγονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν όμως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις συζητήσεις των Γενικών Συνελεύσεων.


Άρθρο 5ο


ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ- ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ


Τα τακτικά μέλη έχουν το δικαίωμα να μετέχουν στις συζητήσεις των Γενικών Συνελεύσεων , να ψηφίζουν , να εκλέγουν και να εκλέγονται. Έχουν το δικαίωμα επίσης να προτείνουν ο,τιδήποτε κρίνουν ό,τι συντελεί στην εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου με πρότασή των προς τα όργανα Διοίκησης του Συλλόγου που είναι υποχρεωμένα να απαντήσουν στην πρόταση. Τα τακτικά μέλη έχουν την υποχρέωση για την προαγωγή των σκοπών του Συλλόγου και να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα η οποία αντιστρατεύεται στους σκοπούς αυτούς , καθώς και να καταβάλλουν την συνδρομή που ορίζεται Δ.Σ και τη Γ.Σ.


Άρθρο 6ο

ΟΡΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ


Κάθε μέλος που η δραστηριότητά του αντιστρατεύεται τους σκοπούς του Συλλόγου ή παραβιάζει το Καταστατικό ή εμποδίζει την εκτέλεση των αποφάσεων των οργάνων της Διοίκησης , του Συλλόγου , υποβάλλεται στις παρακάτω πειθαρχικές κυρώσεις ανάλογα με τις πράξεις του.
Γραπτή επίπληξη .
Προσωρινή αποβολή μέχρι ένα χρόνο.
Διαγραφή.
Οι ποινές επιβάλλονται μετά από πρόταση του οποιουδήποτε μέλους, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με πλειοψηφία των τριών τετάρτων των παρόντων. Για να επιβληθεί διαγραφή , απαιτείται και αυξημένη απαρτία των τριών τετάρτων των εγγεγραμμένων μελών. Η καταγγελία πρέπει να κοινοποιείται έγγραφα δέκα τουλάχιστον μέρες πριν στον ενδιαφερόμενο και στο Διοικητικό Συμβούλιο , που συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση. Το υπό κατηγορία μέλος έχει δικαίωμα να απολογηθεί . Αν δεν παρουσιαστεί , η ποινή επιβάλλεται και χωρίς απολογία . Το υπό κατηγορία μέλος μπορεί να προσκομίσει οποιαδήποτε στοιχεία για να υποστηρίξει την αθωότητά του. Αν παραδώσει τα στοιχεία αυτά στο Διοικητικό Συμβούλιο, δικαιούται να πάρει απόδειξη . Είναι δυνατή η ανάκληση της ποινής που γίνεται με την εξής διαδικασία.
Επίσης, κάθε μέλος αποχωρεί ελεύθερα μετά από έγγραφη δήλωσή του προς το Δ.Σ , υποχρεούται όμως να καταβάλει τις καθυστερούμενες εισφορές μέχρι την αποχώρησή του.


Άρθρο 7ο

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΕΙΝΑΙ:
Η Γενική Συνέλευση .
Το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου που αποφασίζει για κάθε θέμα που δεν έχει ανατεθεί από το Νόμο ή το παρόν Καταστατικό στο Δ.Σ, καθώς και για κάθε θέμα που δεν αναφέρεται ρητά στο παρόν Καταστατικό. Η Γενική Συνέλευση ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αποκλειστική αρμοδιότητα έχει:
· Να κρίνει τον απολογισμό των εξόδων του Διοικητικού Συμβουλίου.
· Να εκλέγει τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής.
· Να αποφασίζει για κάθε τροποποίηση του Καταστατικού.
· Να αποφασίζει για διάλυση του Συλλόγου.
· Να εκλέγει τα μέλη του Δ.Σ.
· Να Αποφασίζει περί της εισόδου ή αποβολής μέλους.

Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Δ.Σ , είναι επίσης Πρόεδρος και Γραμματέας της Γενικής Συνέλευσης, εκτός κι αν αποφασίσει διαφορετικά η Γενική Συνέλευση κατά την έναρξή της.

Οι αποφάσεις παίρνονται με ανάταση του χεριού και με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών , εκτός από τις περιπτώσεις που απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία.
Κάθε χρόνο συγκαλείται με ανακοίνωση στους πίνακες της Σχολής της Γενικής Συνέλευσης που:
· Κρίνει τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ
· Εκλέγει τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής
· Διενεργεί εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Μέλη που δεν έχουν εκπληρώσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις δεν μετέχουν στη Γενική Συνέλευση.
Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία των μισών εγγεγραμμένων μελών. Σε περίπτωση μη απαρτίας , διενεργείται νέα Γενική Συνέλευση μετά από μία μέρα ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων.

Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις συγκαλούνται αν υπάρχουν σοβαρά θέματα , ή με απόφαση του Δ.Σ , ή με απευθείας αίτηση του ενός τρίτου των μελών του Συλλόγου και η πρόσκληση αναρτάται στους πίνακες ανακοινώσεων της Σχολής.

Σε περίπτωση μη απαρτίας συγκαλείται η νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση μέσα σε μια εβδομάδα το αργότερο.

Άλλα θέματα μπορούν να προταθούν για συζήτηση σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις μέχρι την έναρξή τους.



Άρθρο 8ο

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο Σύλλογος διοικείται από το Δ.Σ που εκλέγεται κατά τα σχετικά άρθρα . Ο αριθμός των μελών καθορίζεται σε επτά (7). Η θητεία του Δ.Σ είναι ετήσια . Το νεοεκλεγμένο Δ.Σ την επομένη της εκλογής του συνέρχεται υποχρεωτικά υπό την προεδρεία εκείνου που πήρε τις περισσότερες ψήφους και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του τον Πρόεδρο ,τον Αντιπρόεδρο , τον Γενικό Γραμματέα, τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και τον Ταμεία και τα δύο μέλη . Αυτός που πήρε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Δ.Σ καλεί στην πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Δ.Σ το απερχόμενο Δ.Σ το οποίο οφείλει να παραδώσει τα κλειδιά , τις σφραγίδες , το Αρχείο και τα χρήματα του ταμείου του Συλλόγου. Συντάσσεται δε , και υπογράφεται σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης. Το Δ.Σ συνεδριάζει κάθε φορά που υπάρχουν θέματα προς επίλυση και συγκαλείται από οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ μετά από πρότασή του. Γίνεται κοινοποίηση τουλάχιστον 24 ώρες πριν και με αναφορά χώρου, χρόνου και θέματος. Για συνεδρίαση , απαιτείται η παρουσία των πέντε τουλάχιστον μελών . Αν δεν υπάρξει απαρτία , η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται με την ίδια απαρτία μέσα σε δύο μέρες. Κάθε μέλος μπορεί να προτείνει θέματα για συζήτηση. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ είναι ανοιχτές . Στις συνεδριάσεις έχει το δικαίωμα να παρίσταται οποιοδήποτε μέλος του Συλλόγου , χωρίς το δικαίωμα ψήφου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη των επιτροπών , καθώς και κάθε άλλο μέλος κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ με φανερή ψηφοφορία εκτός κι αν αποφασιστεί αντίθετα. Οι αποφάσεις αναθεωρούνται με την ίδια πλειοψηφία που πάρθηκαν , καθώς κι από τη Γ.Σ . Μέλος του Δ.Σ μπορεί να υποβάλλει παραίτηση στο Δ.Σ.

Τα μέλη του Δ.Σ είναι ανακλητά . Η ανάκληση πραγματοποιείται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με την συνήθη πλειοψηφία για πειθαρχικά θέματα , μετά από πρόταση οποιουδήποτε μέλους της Γενικής Συνέλευσης.




Άρθρο 9ο

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ


· Καθήκοντα του Προέδρου: διευθύνει τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του Δ.Σ . Αντιπροσωπεύει το Σύλλογο δικαστικώς ή εξωδίκως σε κάθε αρχή και γενικά φροντίζει για την εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου και τον συντονισμό της δράσης του. Υπογράφει, επίσης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα κάθε έγγραφο του Συλλόγου , τα εντάλματα πληρωμών και τις εντολές προς τις Τράπεζες για την ανάληψη χρεογράφων, χρημάτων , ή άλλων αξιών που έχουν κατατεθεί στο όνομα του Συλλόγου.
· Ο Αντιπρόεδρος: αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν αυτός εμποδίζεται από κάποιο λόγο ή απουσιάζει σε όλα του τα καθήκοντα και συνεργάζεται με αυτόν στην εκτέλεση των αποφάσεων του Συλλόγου.
· Ο Γραμματέας: ενημερώνει τα μέλη του Δ.Σ για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης , κρατάει τα πρακτικά των συνεδριάσεων , τα οποία υποχρεούνται να υπογράφουν τα παρόντα μέλη του Δ.Σ , συνυπογράφει τα διάφορα έγγραφα με τον Πρόεδρο , έχει την ευθύνη των βιβλίων του Συλλόγου , πλην του ταμείου , φυλάει την σφραγίδα του Συλλόγου.
· Ο Ταμίας: έχει την ευθύνη του ταμείου του Συλλόγου και ελέγχεται από την ελεγκτική επιτροπή για την καλή διαχείριση της περιουσίας του Συλλόγου.


Άρθρο 10ο

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ


Προς ανάδειξη Δ.Σ στις αρχαιρεσίες καταρτίζεται ένα ψηφοδέλτιο με τα επώνυμα των υποψηφίων , με απόλυτη αλφαβητική σειρά. Εκλέγονται οι επτά πρώτοι που πήραν τις περισσότερες ψήφους . Κάθε μέλος μπορεί να ψηφίσει έναν έως τρεις υποψηφίους. Σε περίπτωση ισοψηφίας , γίνεται κλήρωση. Για την αντιπροσώπευση των πρωτοετών στο Δ.Σ διενεργούνται συμπληρωματικές εκλογές μεταξύ των φοιτητών του Ά εξαμήνου για την ανάδειξη εκπροσώπου που θα συμμετέχει στο Δ.Σ στην θέση ενός από τα δύο απλά μέλη , το οποίο θα καθορίζεται με κλήρωση μεταξύ των δύο αυτών μελών.
Σε περίπτωση σχηματισμού και δράσης παρατάξεων στην Σχολή , οι αρχαιρεσίες γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Άρθρο 11ο

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) τακτικά μέλη , εκλέγεται από την Γ.Σ και με το ίδιο εκλογικό σύστημα με το οποίο εκλέγεται το Δ.Σ για ετήσια θητεία με καθήκον την άσκηση ταμειακού και διαχειριστικού ελέγχου του Δ.Σ και υποβολή σχετικής έκθεσης στην επομένη τακτική Γ.Σ ή σε έκτακτη Γ.Σ αν αυτή το κρίνει απαραίτητο. Τα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Δ.Σ ή για την Εφορευτική Επιτροπή . Η Ελεγκτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να ζητήσει να λάβει γνώση του περιεχομένου των ταμειακών βιβλίων.


Άρθρο 12ο

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται με την μέριμνα τριμελούς εφορευτικής επιτροπής που εκλέγεται από την τακτική Γενική Συνέλευση . Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Δ.Σ . Η Εφορευτική Επιτροπή τρεις μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών ανακοινώνει τον εκλογικό κατάλογο , που περιλαμβάνει τα τακτοποιημένα ταμειακά μέλη. Μεριμνά επίσης για την έκδοση αρκετών ψηφοδελτίων και για την καταλληλότητα της κάλπης.

Η Εφορευτική Επιτροπή δύο μέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών ανακοινώνει τον κατάλογο των υποψηφίων . Αίτηση υποψηφιότητας μπορούν να υποβάλλουν τα ταμειακά εντάξει μέλη τουλάχιστον τρεις μέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών. Η ψηφοφορία γίνεται την ημερομηνία που ορίζει η ΕΦΕΕ και διαρκεί από ανατολής μέχρι δύσης του ηλίου. Μπορούν να παρευρίσκονται και να παρακολουθούν την ψηφοφορία οι υποψήφιοι. Μετά την λήξη της ψηφοφορίας , η Εφορευτική Επιτροπή διενεργεί την διαλογή των ψήφων και ανακοινώνει τα αποτελέσματα.

Η διαλογή γίνεται μπροστά σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την διαδικασία .Ενστάσεις υποβάλλονται καθ
ʼόλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας .Στο τέλος γίνεται ανακήρυξη των υποψηφίων που εκλέχτηκαν.



Άρθρο 13ο

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ


Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζουν την σύσταση επιτροπών ανάλογα με τις ανάγκες του Συλλόγου. Το Δ.Σ ασκεί τον αποφασιστικό έλεγχο της δουλειάς των επιτροπών και ευθύνεται έναντι της Γενικής Συνέλευσης .


Άρθρο 14ο

ΠΟΡΟΙ


Πόροι είναι οι εξαμηνιαίες και έκτακτες εισφορές, τα δικαιώματα εγγραφής , κάθε είδους δωρεές και κάθε νόμιμος πόρος. Απαγορεύονται οι δωρεές υπό όρους. Μέλος που καθυστερεί την εκπλήρωση της εξαμηνιαίας εισφοράς του προς τον Σύλλογο για ένα τρίμηνο , διαγράφεται με απόφαση του Δ.Σ . Προς επανάκτηση των δικαιωμάτων του απαιτείται νέα εγγραφή .



Άρθρο 15ο


ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΛΥΣΗ


Για την τροποποίηση του Καταστατικού αποφαίνεται η Γ.Σ των μελών. Ο Σύλλογος διαλύεται με απόφαση της Γ.Σ , η οποία και αποφασίζει για την τύχη της περιουσίας του. Για την Τροποποίηση του Καταστατικού ή τη διάλυσή του Συλλόγου απαιτείται παρουσία του ενός δευτέρου των ταμιακά εντάξει μελών και πλειοψηφία των τριών τετάρτων των παρόντων.


Άρθρο 16ο

ΣΦΡΑΓΙΔΑ


Η σφραγίδα του Συλλόγου είναι κυκλική με τις λέξεις στην περιφέρεια : « ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ »και στο κέντρο αυτής « Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ».



Άρθρο 17ο


Το ανά χείρας καταστατικό αποτελούμενο από 17- δέκα επτά άρθρα διαβάστηκε, συζητήθηκε , και ψηφίστηκε κατά άρθρο και στο σύνολό του από την Καταστατική Γενική Συνέλευση. Το Καταστατικό θα ισχύσει από τη δημοσίευσή του στο τηρούμενο δημόσιο βιβλίο του Πρωτοδικείου της έδρας του Συλλόγου , και στέλνεται για έγκριση στην Ε.Φ.Ε.Ε.

Άρθρο18ο

Για οποιοδήποτε θέμα που δεν περιλαμβάνεται στο παρόν Καταστατικό , θα αποφασίζει η Γενική Συνέλευση σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Κ και της εν γένει Νομοθεσίας περί σωματείων.


Κέρκυρα 1.11.1986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.