Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΦΑΣΜΑ


ΦΑΣΜΑ
Ανεξάρτητοι Φοιτητές Μεταφραστικού

Από το Σεπτέμβρη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. ειδικότερα έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα συσπείρωσης και ανατροπής με αφορμή τις αντιδράσεις απέναντι στην εφαρμογή του αντισυνταγματικού και καταστροφικού νέου νόμου-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια. Σε καταλήψεις, εκδηλώσεις και πορείες είδαμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, αντίθετα αν συσπειρωθούμε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.      

Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις φωνές μας αφήνοντας στην άκρη οτιδήποτε διχάζει το κίνημα. Αντί να αναλωνόμαστε σε μικροπολιτικά παιχνίδια, ιδεολογικές διαφορές και παραταξιακές σκοπιμότητες που πάντοτε μας αηδίαζαν, είδαμε όλα αυτά που μας ενώνουν: Θέλουμε ένα καλύτερο, δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο για όλους, που φυσικά δεν είναι εφικτά μέσα στο παρόν πολιτικό – κοινωνικό - οικονομικό σύστημα.

Είμαστε ανεξάρτητοι από κομματικά συμφέροντα φοιτητές, ο καθένας εκφράζει τις ιδέες του και διατηρεί την προσωπικότητά του χωρίς να καπελώνεται ή να μαζικοποιείται μέσα σ’ ένα κοπάδι που θα ακολουθεί γραμμές. Με βάση τη δημοκρατία και το διάλογο, χωρίς καμία ιεραρχία, συνδιαμορφώνουμε τις θέσεις μας και δεν περιμένουμε από κανέναν αυτόκλητο σωτήρα ή εκπρόσωπο να μας καθοδηγήσει και να μας σώσει. Οι τύχες μας είναι στα χέρια μας και πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας.

Σ’ αυτή μας την προσπάθεια θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία με κάθε ανεξάρτητο φοιτητή που παλεύει για μια καλύτερη Παιδεία. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών της εκπαίδευσής μας και την πάλη για ένα αύριο που θα μας αξίζει. Επίσης, είναι σημαντική η συνεργασία με άτομα που ανήκουν σε κάποια παράταξη, αλλά δεν προτάσσουν το συμφέρον και την ιδεολογία της παράταξής τους, και είναι ανοιχτοί στο διάλογο χωρίς παρωπίδες και πολιτικές σκοπιμότητες.

Εκτός απ’ τη φοιτητική κοινότητα, είναι ζωτικής σημασίας η σύμπλευση και με όλα τα υπόλοιπα υγιή κομμάτια του Πανεπιστημίου: τους καθηγητές που δεν συμπεριφέρονται σα φοιτητοπατέρες βάζοντας μας μπροστά για να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια εντυπώσεων μοιράζοντας βαθμούς και υποσχέσεις, αλλά που έχουν έμπρακτα δείξει ότι μάχονται για το καλό του Πανεπιστημίου και τους διοικητικούς υπαλλήλους των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα πλήττονται βάναυσα, επηρεάζοντας άμεσα και την ομαλή λειτουργία των σχολών.

Θεωρούμε υποχρέωση και μεγάλη ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας τη δημιουργία αυτού του σχήματος,  που κύριο στόχο θα έχει την έκφραση της φωνής των φοιτητών στα επίσημα διοικητικά όργανα του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα σέβονται και θα υλοποιούν τις αποφάσεις του Συλλόγου μακριά από ελιτίστικες και αυταρχικές συμπεριφορές του παρελθόντος που μας έφτασαν στο σήμερα.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να αποφασίσουν συνειδητά σ’ αυτές τις εκλογές και να εκλέξουν αντιπροσώπους που πραγματικά τους εκφράζουν, είναι ικανοί να τους εκπροσωπούν ισάξια και δεν παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους. Ήρθε η ώρα να ενδιαφερθούμε πραγματικά για το Πανεπιστήμιό μας, αν δεν θέλουμε να το δούμε να καταστρέφεται. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί χωρίς αγώνα! Ήρθε η ώρα να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας!

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ
·       Ο νέος νόμος –πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί, θα μείνει στα χαρτιά. Όχι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και της ποιότητάς της.
·       Το πανεπιστήμιο να αντλεί πόρους από το κράτος, όχι από τους φοιτητές και τις επιχειρήσεις.
·       Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από ΑΕΙ- ΤΕΙ- έρευνα.
·       Παλεύουμε για μια Παιδεία που θα παράγει και δεν θα αναπαράγει τη γνώση, θα καλλιεργεί συνείδηση και υπευθυνότητα στα άτομα, που δεν θα είναι υποτελείς του υπαρχοντος συστήματος.
·       Οι φοιτητές ως ζωτικό κομμάτι του Πανεπιστημίου πρέπει να εκπροσωπούνται εντελώς ισότιμα με τα υπόλοιπα κομμάτια του στα διοικητικά όργανα.


ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τα αρμόδια όργανα διοίκησης του Ι.Π. να μη συμβιβαστούν με τις πιστώσεις ντροπής (1,5 ή 1 για κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου), αλλά να διεκδικήσουν την πρόσληψη όσων ΠΔ 407/80 χρειάζονται για να μην υπάρξει καμία περικοπή στα προγράμματα σπουδών.
Πλήρη διαφάνεια στις διοικητικές υποθέσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Όλες οι εξουσίες στις γενικές συνελεύσεις καθηγητών, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων. Μοναδική αρμοδιότητα του Δ.Σ. είναι να εκπροσωπεί τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών και να λογοδοτεί σ’ αυτήν.

 Απαιτούμε τη διακοπή της χρηματοδοτησής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών. Τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου και να διοχετεύονται στις πραγματικές ανάγκες των τμημάτων.

Στέγαση: Αναθεώρηση των κριτηρίων με βάση το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση. Πραγματοποίηση Συγκλήτου στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους για στέγαση των φοιτητών από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Απαιτούμε αξιοπρεπή στέγαση των φοιτητών.

Διεκδικούμε φθηνότερες φοιτητικές μηνιαίες κάρτες για τη μετακίνηση όσων διαμένουν σε ξενοδοχεία έξω από την πόλη. Προσθήκη κάποιων επιπλέον βραδινών δρομολογίων για τη διευκόλυνση των φοιτητών.

Σίτιση: Πιστή τήρηση των όρων της σύμβασης και των κανόνων υγιεινής. Τακτικός έλεγχος του τρόπου λειτουργίας της λέσχης από την μέριμνα. Ανανέωση όλου του εξοπλισμού. Τήρηση των ωραρίων. Δωρεάν σίτιση για όλους και βελτίωση της ποιότητας του φαγητού.

Επέκταση του ωραρίου του φοιτητικού γυμναστηρίου για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων φοιτητών.

Θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να έχει σχέση μόνο με τη γνώση και την επιστήμη, αλλά και με την τέχνη. Ως εκ τούτου προτείνουμε τη δημιουργία Θεατρικής Ομάδας και Αναγνωστικής Λέσχης Ι.Π.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ
·       Άμεση πρόσληψη όσων καθηγητών απαιτούνται με αξιοπρεπή μισθό, για να πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα. Όσα μαθήματα υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών να γίνονται κανονικά και να μη διεκπεραιώνονται με τελικές εργασίες. Οι καθηγητές του τμήματος να είναι συνεπείς στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

·       Απαιτούμε επαρκείς συμβάσεις διοικητικών υπαλλήλων για να λειτουργούν κανονικά όλες οι υπηρεσίες του τμήματος (γραμματεία, βιβλιοθήκη).

·       Λόγω της μοναδικότητας του τμήματος, διεκδικούμε να μην υποβαθμιστεί η κατεύθυνση της Διερμηνείας και να προσληφθούν όσοι καθηγητές χρειάζονται για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος σπουδών. Τα σεμινάρια να μην αντικαταστήσουν τα μαθήματα.  Να προκηρυχθούν θέσεις Ε.Ε.Δ.Ι.Π. για την Διερμηνεία, για να υπάρχει επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

·       Το εξάμηνο εξωτερικού δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα, καθώς αποτελεί την πρακτική των φοιτητών και προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου. Διεκδικούμε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να μην καταργηθεί και να πραγματοποιείται υπό αξιοπρεπείς συνθήκες.

·       Δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές. Η διανομή των συγγραμμάτων (λεξικά, ξενόγλωσσα βιβλία) από τη γραμματεία του τμήματος να γίνεται σε όλους τους φοιτητές που τα δικαιούνται. Όσα συγγράμματα δεν έχουν δοθεί στους φοιτητές να μοιραστούν άμεσα, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση.

·       Δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου φοιτητών. Το Δ.Σ. να μεταφέρει τις αποφάσεις του Σ.Φ. στα υπόλοιπα διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου. Αναθεώρηση του Καταστατικού της σχολής για να αποσαφηνιστούν κάποια διφορούμενα σημεία, με κεντρικό άξονα τη συμμετοχή όλων των φοιτητών στη λήψη των αποφάσεων και τον εκδημοκρατισμό του Συλλόγου. Σύγκληση Γ.Σ. πριν και μετά από κάθε Γ.Σ.Τ.


·       Στόχος μας δεν είναι η αλλαγή προσώπων στο Δ.Σ., αλλά η αλλαγή των θεσμών του Συλλόγου. Ζητάμε ένα δημοκρατικό σύλλογο ο οποίος θα είναι συνεχώς ενεργός και δραστήριος και θα εκφράζει τα συμφέροντα των φοιτητών.
·       Καλούμε τους φοιτητές να μη συμμετέχουν στα πολιτικά πράγματα του Σύλλογου μια φορά το χρόνο, ψηφίζοντας στις εκλογές, αλλά με διαρκή παρουσία σε συνελεύσεις, πορείες, διαδηλώσεις, γενικότερα στις δράσεις που οργανώνει ο Σύλλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.