Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΙΣΘΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.

Όπως συμβαίνει σε κάθε εξεταστική περίοδο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, τις επιτηρήσεις αναλαμβάνουν ενδιαφερόμενοι μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι πληρώνονται ως ωρομίσθιοι. Το ίδιο είχε προγραμματιστεί και για την φετινή εξεταστική Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, από τις 21 Ιανουαρίου 2014, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2014, με όσους μεταπτυχιακούς φοιτητές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εργαστούν ως ωρομίσθιοι. 

Προς μεγάλη τους έκπληξη, αυτοί οι φοιτητές ενημερώθηκαν στις 17 Ιανουαρίου (τρεις μόλις μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων), όχι μόνο για το πρόγραμμα των επιτηρήσεων, αλλά και για το γεγονός ότι στις 14 Ιανουαρίου 2014 έγινε Γ.Σ. Τμήματος όπου αποφασίστηκε οι επιτηρήσεις των μαθημάτων στις εξεταστικές περιόδους να πραγματοποιούνται από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες χωρίς αποζημίωση. Προφανώς αυτή η απόφαση αιτιολογείται με την άσχημη οικονομική κατάσταση του πανεπιστημίου και του τμήματος, όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται. Το έχουμε πει αμέτρητες φορές ότι λεφτά υπάρχουν, και το επαναλαμβάνουμε. Λεφτά υπάρχουν, αλλά «κουρεύονται» για την σωτηρία των τραπεζών. Λεφτά υπάρχουν, και αντί να δοθούν στους φοιτητές που διεκδικούν ένα αξιοπρεπές εξάμηνο εξωτερικού, δίνονται στους ΜΑΤατζήδες που χτυπούν τους φοιτητές που διεκδικούν ένα αξιοπρεπές εξάμηνο εξωτερικού. Λεφτά υπάρχουν, και αντί να δοθούν για τη δωρεάν σίτιση των φοιτητών, δίνονται για πολυτελή κέτερινγκ σε συνέδρια και συνόδους. Λεφτά υπάρχουν, και αντί να δοθούν για την ανέγερση φοιτητικής εστίας, δίνονται για ανέγερση ξενώνα μελών ΔΕΠ. Λεφτά υπάρχουν, και αντί να δοθούν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που εργάζονται, δίνονται δωρεές σε νεκροταφεία.

- Καταγγέλλουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ., η οποία αντί να διεκδικήσει από το υπουργείο και την πρυτανεία τα χρήματα που χρειάζονται (και υπάρχουν), για την πληρωμή της εργασίας των μεταπτυχιακών φοιτητών, αποφασίζει να εργαστούν συμφοιτητές μας χωρίς αποζημίωση.
- Δουλειά μας σε ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο είναι να σπουδάζουμε. Στην περίπτωση που επιλέγουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο του πανεπιστημίου (βιβλιοθήκη, επιτηρήσεις κλπ.), θεωρούμε αυτονόητη την πληρωμή μας για αυτό.
- Οι λογικές της άμισθης «εθελοντικής» εργασίας είναι αδιανόητες, εντός και εκτός πανεπιστημίου, οδηγούν την κοινωνία όλο και πιο βαθιά σ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα, και θα βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια περίπτωση.
- Καλούμε τους Συλλόγους Φοιτητών και τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών να καταγγείλουν αυτή την απόφαση, και κάθε απόφαση που υποβαθμίζει τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου.


ΦΑΣΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.