Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

KΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ


Τρεις βδομάδες μετά τις φοιτητικές εκλογές στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. εξακολουθούμε να μην έχουμε Δ.Σ., καθώς η ΠΑΣΠ με την ανοχή της ΠΚΣ αρνείται να τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες.

Το ΦΑΣΜΑ υποστήριζε από την αρχή ότι η απλή αναλογική είναι εκλογικό σύστημα, αφορά την κατανομή των εδρών με βάση τις ψήφους και όχι τα αξιώματα εντός του Δ.Σ. Τα αξιώματα αυτά πρέπει να κατανεμηθούν βάσει μυστικής ψηφοφορίας μεταξύ των 7 μελών. Ακόμα, τονίζαμε ότι ο ρόλος της Εφορευτικής Επιτροπής είχε τελειώσει τη μέρα των εκλογών και ότι δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα στη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα. Τη στάση μας στηρίζαμε στις διατάξεις του Καταστατικού του Συλλόγου Φοιτητών και έχοντας συμβουλευτεί τρεις νομικούς, που μας είπαν ότι το Καταστατικό, ο Νόμος περί σωματείων και ο Αστικός Κώδικας προβλέπουν ακριβώς τη μυστική ψηφοφορία.

Από την άλλη, η ΠΑΣΠ είχε ως βασικό επιχείρημα την εφαρμογή της απλής αναλογικής, θεωρώντας ότι αυτή επεκτείνεται και στα αξιώματα. Είχε δεδομένο ότι ως πρώτη παράταξη (έστω και με 3 ψήφους διαφορά) έπρεπε να πάρει τον Πρόεδρο. Έχοντας τόσο σαθρά επιχειρήματα, το μόνο όπλο που είχαν ήταν οι απειλές και οι τραμπουκισμοί. Επίσης, υποστήριζε ότι η Εφορευτική Επιτροπή έπρεπε να προεδρεύει και στη συνεδρίαση του Δ.Σ., αντί να αναλάβει η πρώτη παράταξη (δηλαδή η ίδια η ΠΑΣΠ), το ρόλο αυτό.
Για να βρεθεί επιτέλους μια λύση, οι τρεις παρατάξεις συμφωνήσαμε να απευθυνθούμε στο Νομικό Σύμβουλο του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αυτός ξεκαθάρισε ότι η Εφορευτική Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η πρώτη παράταξη οφείλει να συγκαλέσει Δ.Σ. Τα αξιώματα κατανέμονται στα μέλη του Δ.Σ. μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ τους, εκτός αν υπάρχει ομοφωνία. Η απλή αναλογική είναι εκλογικό σύστημα που μεταφράζει τις ψήφους σε έδρες και τίποτα παραπάνω. Συγκεκριμένα, μας διευκρίνισε ότι το Άρθρο 8 του Καταστατικού αναφέρεται στη συγκρότηση του Δ.Σ., ενώ το Άρθρο 10 στις εκλογές για την ανάδειξή του και δεν υπάρχει καμία σύγχυση μεταξύ αυτών.

Με τα καινούργια δεδομένα, θα ακολουθηθεί επιτέλους η νόμιμη διαδικασία της ψηφοφορίας που υποστηρίζαμε από την αρχή. Αποδείχθηκε ότι η ΠΑΣΠ ήταν εκείνη που παρακώλυε τις διαδικασίες και με την ανεύθυνη στάση της άφησε το Σύλλογο χωρίς Δ.Σ. στην κρίσιμη στιγμή που διακυβεύεται η χρηματοδότηση του εξαμήνου εξωτερικού.
Εκφράζουμε τη χαρά μας που επιτέλους θα γίνει ψηφοφορία, όπως ορίζει το Καταστατικό. 

Περιμένουμε να δούμε αν η ΠΚΣ θα ξεπεράσει τα κωλύματά της περί συνεργασιών και θα συμπορευτεί τελικά με την ΠΑΣΠ, για να φέρουν μαζί το Σοσιαλισμό στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.

                                                                                                                                                      Κέρκυρα,
                                                                                                                                                      5/6/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.