Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Πρόταση ΦΑΣΜΑΤΟΣ στο ΔΣ για το Εξάμηνο Εξωτερικού


   Η υποχρεωτική φοίτηση των φοιτητών του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.  σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για ένα εξάμηνο κατοχυρώνεται θεσμικά από την ίδρυση του τμήματος και παράλληλα αποτελεί μία πολύ σημαντική ευκαιρία για τους φοιτητές να γνωρίσουν τον πολιτισμό μιας χώρας και να εξασκήσουν μία από τις γλώσσες εργασίας τους. Για τους φοιτητές το εξάμηνο του εξωτερικού αποτελεί μια ευκαιρία να ζήσουν σε μια χώρα του εξωτερικού και να αποκτήσουν τα εφόδια που είναι απαραίτητα για το μελλοντικό τους επάγγελμα. Μέχρι τώρα η επιχορήγηση που δινόταν ήταν αρκετή για να καλύψει τα βασικά έξοδα δηλαδή τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια που το απαιτούσαν αλλά και το κόστος στέγασης των φοιτητών.  Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης παρατηρείται σταδιακή μείωση των χρημάτων που λαμβάνει το τμήμα για το εξάμηνο με αποτέλεσμα οι φοιτητές να καλούνται να αναλάβουν μεγάλο μέρος των εξόδων. Πρακτικά το 2012 το ποσό που πρέπει να καλύψουν οι φοιτητές ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 200 ευρώ ανά μήνα και αυτό αφορά μόνο τη στέγασή τους. 

  Το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί για το εξάμηνο ανέρχεται περίπου στα 198.000  με δέσμευση των Πρυτανικών Αρχών. Εντούτοις, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των φοιτητών. Προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και αξιοπρεπής η διαμονή των φοιτητών στο εξωτερικό έγιναν διάφοροι υπολογισμοί από μέρους των ακαδημαϊκών υπευθύνων και παραχωρήσεις από μέρους των φοιτητών (λιγότεροι φοιτητές σε κάποια πανεπιστήμια, μείωση του χρόνου παραμονής κα). Το συνολικό ποσό που υπολείπεται και έχει υπολογιστεί από τους ακαδημαϊκούς υπευθύνους, εξαιρουμένων των αεροπορικών εισιτηρίων καθώς και των εισιτηρίων μεταφοράς του εκάστοτε φοιτητή από τον τόπο διαμονής τους προς την Αθήνα, ανέρχεται περίπου στα 27.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό για τους φοιτητές που θα μεταβούν στην Αγγλία είναι 55.252 ευρώ, για την Ιρλανδία 23.400 ευρώ, για την Γαλλία 107.701 ευρώ και τέλος για τη Γερμανία 39.640 ευρώ. Το σύνολο των φοιτητών που θα μεταβούν φέτος στο εξωτερικό είναι 76.

 Πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί φοιτητές λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειές τους δεν έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν το κόστος της διαμονής τους και κατά συνέπεια πρέπει να αναβάλλουν τις σπουδές τους. Εφόσον το εξάμηνο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου,  δεν υπάρχει άλλη λύση.  Ζητούμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η μετάβαση των φοιτητών στο εξωτερικό με ελλιπείς πόρους δεν πλήττει μόνο τις οικογένειες τους αλλά και τη συνεργασία του Ι.Π με τα ξένα ιδρύματα σε περίπτωση που αθετηθούν οι οικονομικές συμφωνίες. Θεωρούμε υποχρέωση των Πρυτανικών Αρχών και του Υπουργείου Παιδείας να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Τα 27.000 πρέπει να δοθούν άμεσα στους φοιτητές. Σε αντίθετη περίπτωση, σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα θα διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματά της. 


ΦΑΣΜΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.