Τρίτη 9 Απριλίου 2013

TO ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ!


Την Τρίτη 9 Απριλίου, η Via Revolta, πολιτικός χώρος που δραστηριοποιείται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, προέβη σε κατάληψη άδειου χώρου στο Παλιό Ψυχιατρείο Κέρκυρας, όπου στεγάζονται τρία τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τ.ΗΧ.ΕΙ., το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. και το Πληροφορικής. Πρόκειται για εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένο και προφανώς αχρησιμοποίητο χώρο, τον οποίο ήθελε η Via Revolta να μετατρέψει σε κοινωνικό χώρο, όπου θα αναπτύσσονταν σχέσεις αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο χώρος ήταν ανοικτός και δεν ασκήθηκε βία.

Λίγες ώρες μετά την κατάληψη, εμφανίστηκαν ασφαλίτες που περιφέρονταν στους χώρους του πανεπιστημίου και κατά τη μία το μεσημέρι έφτασαν και άντρες της ομάδας Δίας και άρχισαν να χτυπούν και να σέρνουν τους φοιτητές. Στη συνέχεια, πέρασαν χειροπέδες σε δέκα φοιτητές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο σε χώρους του Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά και στην μικρή κοινωνία της Κέρκυρας. Το ιστορικό βίας κατά οποιασδήποτε φωνής αντίδρασης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, όταν τον Ιούλιο έγινε εμπρησμός της κατάληψης Δράκα και τον Αύγουστο εκκενώθηκε το Στέκι Φοιτητών με εντολή της Πρυτάνεως Σαλή – Παπασαλή. Τον Ιανουάριο του 2013 άντρες των ΜΑΤ εισέβαλαν στην Πρυτανεία,  συλλαμβάνοντας 28 φοιτητές. Επομένως, το σημερινό συμβάν δεν μας εκπλήσσει.

Η εξουσία, την οποία εκπροσωπούν οι πρυτάνεις, οι δυνάμεις ασφαλείας και πολιτικά στελέχη, δε διστάζει να ασκήσει ωμή βία σε όποιον αμφισβητεί το δικό τους σύστημα και διεκδικεί έναν άλλο τρόπο ζωής που θα προβάλλει τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Είναι ώρα να σταματήσουμε να γινόμαστε θεατές, να αναλογιστούμε τη θέση μας στην κοινωνία, τη δύναμή μας αν δράσουμε συλλογικά και να διαλέξουμε στρατόπεδο. Η απάντηση στην κρατική καταστολή και τη βία της εξουσίας είναι να θέσουμε το πρόταγμα της ελευθερίας και της αυτοοργάνωσης και να το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Είμαστε περισσότεροι, τα αιτήματά μας είναι δίκαια και δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Πριν φτάσουμε στην απόλυτη εξαθλίωση, η κοινωνία πρέπει να τσακίσει την αδράνεια και τον φόβο και ο μόνος δρόμος είναι η συλλογική διεκδίκηση και ο αγώνας.

  •       Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των 10 φοιτητών.
  •      Όχι στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.
  •  Το άσυλο δεν είναι νόμος, είναι αναφαίρετο δικαίωμα και θα το υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους.


ΦΑΣΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.